Sähkönkulutus.fi

Sähkölaskua pienemmäksi

Riippumatta siitä asutko kerrostalossa, rivi-, pari- tai omakotitalossa, sinulla on monia mahdollisuuksia säästää energiaa.

Energiankäyttö tehostuu muutamilla pienillä toimenpiteellä eikä ole vaikeaa. Mukavuuksista ei tarvitse tinkiä - riittää kun välttää tuhlausta.

Energiankäytön tehostamista on:

  1. tarpeettoman kulutuksen välttäminen
  2. harkinta laitehankinnoissa
  3. käyttöohjeen mukainen käyttö

Sähkönkulutus helposti pienemmäksi

  • Laske sisälämpötilaa. Oleskelutilojen lämpötilaksi suositellaan 20-22 astetta. Makuuhuoneeseen riittää 18-19 astetta. Huoneet, joita ei jatkuvasti käytetä, voivat olla huomattavasti viileämpiä.
  • Pöytätietokone on joka neljännessä kerrostaloasunnossa sähkön kulutukseltaan suurin yksittäinen laite. Pöytätietokone kuluttaa keskimäärin yhtä paljon sähköä kuin jääkaappipakastin, eli noin 500 kWh/vuosi. Kannettava tietokone on huomattavasti parempi vaihtoehto sähkönkulutuksen kannalta, sillä se kuluttaa keskimäärin vain 25 kWh/vuosi.
  • Vanha jääkaappi voi kuluttaa yllättävän paljon sähköä. Mieti, onko aika vaihtaa vanhat kodinkoneet energiatehokkaampiin laitteisiin.
  • Kodin sähkölaitteet kuluttavat virtaa myös stand by -tilassa. Hyvä keino minimoida turha sähkönkulutus on ostaa jatkojohto, jossa on mukana kytkin. Kun kytkimen napsauttaa off-asentoon, ei laitteisiin kulje virtaa ollenkaan. Tällaiseen jatkojohtopistokkeeseen voi kytkeä työhuoneessa tietokoneen, printterin ja muut toimistokoneet, ja olohuoneessa television, digiboksin ja muun viihde-elektroniikan.
  • Sammuta turhat valot asunnosta. Ei ole järkevää pitää keittiössä valoa, jos istuu koko illan olohuoneessa.
  • Vaihda hehkulamput energiansäästölamppuihin.
  • Sijoita jääkaappi ja pakastin viileään paikkaan, siis erilleen lämpöä tuottavista laitteista: liedestä, astianpesukoneesta, lämpöpattereista ja takasta.

Lähde: Kotiliesi